Skånebilder - Vassen

26/9 2009: Planterar ljung på kattens grav, hon skulle fyllt arton igår. Det är mulet men varmt, så jag äter lunch i trädgården innan jag kör till sjön Vassen öster om Öved vid Vombsjön. Parkerar vid Övedskloster. Går vägen som rundar kyrkan till Mölledammen. Följer sedan en grusväg norr om dammen, vid ett hus är en bro över bäcken mellan dammen och Vassen. Bäcken är stensatt.

En stig leder fram till sjön Vassen. Vid västra änden av sjön är ett dämme. Jag står en stund och ser ut över sjön, en häger flyger förbi. Stigen går på den södra sidan av sjön mellan sjökanten och en lövskogsbevuxen brant. En horst med vulkaniska inslag. Jag är inkapslad i grönskan. Träden välver sig mot sjön, träden vid sjökanten sträcker sina grenar över vattnet. Löven börjar få sin höstfärg. Här och där kan man mellan grenarna få en skymt av sjön och den norra sidan. Det är en spännande natur. Fallna träd ligger över stigen, en del avkapade andra inte. I sjöns östra ände ligger ett svanpar. En stilla bäck förser sjön med vatten.

Kommer ut på en grusväg. 'Biotopskyddat område' står det på en stolpe, undrar vad som finns här? En vägvisare pekar mot Åsagården. Enligt min karta går vägen rakt genom gården. Kanske oförskämt att gå där? Vägen går genom skog, ut mellan åkrar. Fasaner springer på vägen, glador svävar ovanför mig. Kartan stämmer inte, vägen går utanför gården. Efter gården är det en fin utsikt över Vombsänkan. Vid horisonten är Romeleåsen.

Strax innan jag är åter vid kyrkan går jag ner på en traktorväg, med utsikt över Mölledammen, för att se om man kan gå uppe på branten. Kommer bara ner till sjön. Återvänder till vägen. Pratar med stavgående trevlig kvinna. Man ska nog kunna gå på branten, bäst på våren när det inte är så igenvuxet, och myskmadran blommar på Frualid, Där fanns förr en dansbana, hennes mormor dansade där. Tiden går, dags att köra hem.

Hemma ser jag efter hur det gick i div IV norra Skåne: Åsljunga - HIF 0-3, kvalplatsen säkrad.

Karta