Rydsgårds skog
norr om Rydsgård med en fyra kilometer promenadslinga förbi en runsten och en utsikt.

5 maj 2013: Kommer man från Rydsgårds gods och kör norrut så är det strax efter godset en parkeringsplats vid Karpadammen. Härifrån går två promenadstigar: runstensrundan och utsiktsrundan. Det går bra att kombinera dem. Jag börjar med att gå runstensrundan mot godset förbi dammen. Bekväm stig i lövskog bland vitsippor. Det är en knapp kilometer till dess man träffar på runstenen, Södra Villie stenen. Den flyttades på 1800-talet till sin nuvarande plats. Den står vackert vid sjön med Rydsgårds gods på andra sidan sjön. Den vänder runsidan mot sjön. Det är en manshög bastant sten med inskriptionen som talar till mig från 900-talet:

Kata gjorde dessa kummel efter Sven, Ballungs son, sin make. Han var den främste bland "tägnar".

Där tägn kanske var en militär titel för män i kungens tjänst. Detta kan jag läsa på skylten vid stenen. Ristningen är imålad, annars skulle runorna vara svåra att se.

Det är ett förskräckligt liv bland gässen ute på sjön. En vråk övervakar det hela. Nunneörten blommar. Det är en fin dag. Jag går vidare på stigen utmed sjön. Kommer fram till en skogsväg, där jag tar höger och följer vägen. Pestskråp blommar. Kommer till en korsning. Runstensrundan tar till höger. Frågar två kvinnor som kommer gåendes med hundar om jag fortsätter rakt fram om jag då kommer till utsikten. Det gör man, så då tar jag vägen rakt fram förbi en mindre damm. Vid en vändplats är en stig genom en före detta hage, där grinden in är borttagen. Går genom hagen på stig, kommer ut på vändplatsen av en skogsväg.  Följer vägen, möter ett par med hund, vägen svänger skarpt höger. Går uppför. Något okänt är på väg att blomma.

Efter en stund är jag vid utsikten. Slår mig ner på en något fallfärdig bänk, och ser långt bort ut över slättlandskapet i söder. Fortsätter på vägen. Strax innan den når landsvägen är en stig tillbaka till parkeringen. Där står en fin jaguar. Jag äter lunch vid Karpadammen innan jag kör hem.

Karta