Moderna museet
i Malmö är en filial till Moderna Museet i Stockholm, har inga fasta utställningar..

6 november 2015: Världen i väven
Hannah Ryggen: Världen i väven. "Konsten väntar dig runt hörnet". Tydlig vägvisare till Moderna Museet. Hannah Ryggen föddes 1894 i Malmö. Bodde större delen av sitt liv till sin död 1970 i Norge. Världshändelser speglas i hennes vävnader. Spanska inbördeskriget, andra världskriget, nazism, fascism, etc... Paradväven är "Vi lever på en stjärna". Den hängde i regjeringskvartelet i Oslo, skadades i Breiviks attentat. Restaurerad. Avslutar med sopplunch i cafeterian, fisksoppa och vegetariskt.

ss 6 april 2014: Ett sätt att leva
Tar tåget till Malmö. Går till Gustav Adolvs torg för att se på Faxes rabatt. Årets tema är Harlekin. I harlekinmönster är blommor i olika färger planterade. Lila hyacinter blommar, vita penséer bilder rutorna, kejsarkronorna blommar inte än. Fint, blir vackert när allt blommar.

Fortsätter utmed kanalen till Moderna Museet, där fotoutställningen "Ett sätt att leva", svensk fotografi från Christer Strömholm till idag visas, t.o.m 18 maj 2014. Titeln är ett citat från Christer Strömholm. Lägger ryggsäck och jack i förvaringsskåpen, på insidan av dem är citat om konst. Utställningen börjar med ett urval av Strömholms bilder. Vill man se fler visas de på Dunkers i Helsingborg. Här visas 29 andra fotografers bilder från 40-talet till idag. Totalt 300 bilder. Många fina bilder, mycket dokumentärt, finns också de som jag inte tycker om. Många bilder, mycket att ta in, för mycket för mig. Blir en snabb vandring genom andra våningen. Sevärd utställning för mig.

Äter fisksoppa till lunch på Café Element på Löjtnantsgatan på andra sidan kanalen. Strosar långsamt och smälter maten. På Baltzarsgatan ligger Lilla Kafferosteriet, med eget rosteri. En dubbel espresso och citronmarängbakelse i dess café. Har inte varit inne tidigare. Ett mysigt ställe, äldre inredning, två våningar med många små rum. Större än jag trodde. Uteplatsen lockar inte idag.

29 december 2012: Supersurrealism
Går av tåget vid Triangeln. På väg till museet glider vi in på Café Element på Löjtnantsgatan. Slår oss ner vid ett fönster tillsammans med en fisksoppa och julmust.

På museet visas t.o.m 27 januari 2013 utställningen supersurrealism. med verk av kända och okända ur museets samlingar. Bland det första man ser är en kvinna som exponerar sitt underliv, men ersatt med en anatomisk plansch med muskler och senor. Ett gäng svartklädda män med kritvita ansikten stirrar förskräckt.

De mer kända som Salvador Dalí, Wilhelm Tells gåta. Magritte, Den röda modellen. Video med Dali medverkan, bl.a.  den animerade kortfilmen Destino som påbörjades på 40-talet, avslutades först 2003. Många för mig okända konstnärer.  Meret Oppenheims My nurse, skor på silverfat som ser ut som en kyckling. Calders lökspindel. Tre jättesvampar. Föregångare till surrealismen, redan 1591 målade Giuseppe Arcimboldo den romerska trädgårdsguden Vertumnus uppbyggd med frukter och grönsaker. Med mera...

Café Element
Moderna Museet Malmö

26 november 2011: I mitt barndomshem hade vi en reproduktion av den döende dandyn av Nils Dardel. När den nu kommer till Malmö så måste jag se den. Den är en av målningarna i utställningen Scenbyte som pågår 15 November 2011 - 5 februari 2012.Verk ur Moderna Museets samlingar från perioden 1900-1950. Men först måste magen ha sitt. I caféet på museet serveras sopplunch. Två sorter, en vegetarisk- och en köttsoppa. Tar av bägge. Caféet och receptionen går i brandgult. Löser inträde 50 kronor. Förvaringsboxarna, i gult, bär namn av konstnärer. Låser in ryggsäck och ytterkläder i en box. Även toaletterna går i gult.

Den döende dandyn hänger direkt där man kommer in. Står och beundrar den. Den är mörkare i färgerna än reproduktionen i barndomshemmet. I rummet med turbinen, huset var en gång ett eliktricitetsverk, är en sorts "konstverkstad". Går runt och studerar de övriga konstverken, bl.a. Sigrid Hjertén, Matisse, fotografier "att resa med kamera" från orientaliska kulturer, Léger, Picasso, Vera Nilsson m.fl.

14/8 2010: Tåg till Malmö. Kan inte Malmö, hämtar en karta i turistbyrån i Börshuset mittemot stationen. Den verkar liten, en så stor stad och så liten turistbyrå? Går Östergatan österut. Studerar ornamenten på det f.d. stadsarkivet och f.d. riksbankshus. Huset kallas för "Pittahuset", eftersom utsmyckningen liknar en lång rad med ett manligt attribut. Beundrar sedan Sankt Gertrud, ett vackert gammalt kvarter med konferensanläggning, pub, kaffe o mat. Svänger söderut vid kanalen,  följer kanalen som sedan svänger västerut. Vid Gasverksgatan ligger Moderna Museet.

Tidigare ett gasverk, och sedan konsthallen Rooseum. På hörnfasaden görs reklam för utställningen "och Europa kommer att häpna". Huvudfasaden är ilsket brandgul (d.v.s orange). Reception, butik, och café går i samma färg. Betalar 50 :- i inträde. Förvaringsskåp och toalett går i gult. Går in i en "biograf", här visas filmer som illustrerar Israel och dess tillblivelse och historia. Den andra utställningen är "Spektakulära tider", konst från det fina 60-talet, Warholds Monroe, Franzéns Hells Angels där man ser rakt in en kvinnas kön (något skilt från att måla kungaporträtt), Rauschenbergs get med bilring.

Fortsätter stadsvandringen till Sankt Pauli kyrka på andra sidan kanalen. En fin gammal bil med lika gammal fin förare står och väntar utanför. "Vigsel pågår" står det på kyrkodörren. Går Kungsgatan till Lugnet. Hittar till Jensens bøfhus. Det är nästan fullsatt. En Hof, round steak, och sallad mättar. Det börjar regna. Tar kaffe på maten på Café Grue, ett litet trevligt cafe. Fast glömska, glömmer det beställda kaffet. Ursäktar sig, ny personal och skjukfrånvaro. Regnet vräker ner, hukar under paraplyet tillbaka till tåget.

Länkar:
Moderna Museet Malmö
Sankt Gertrud
Jensens bøfhus
Café Grue

Karta