Klosterängshöjden
Schaktmassedeponiområde i norra Lund intill E22. Omvandlas efterhand till friluftsområde. Från högsta punkterna har man utsikt över nejden. Invandrande trädgårdsflora.

16 juli 2017
En småregnig sommardag, därför en del regnstänk på linsen. Ger lite extra på bilderna. Direkt vid gången upp blommar bolltistel. Kråkvicker och rosenvial kantar gången. En åkertistel längre upp. Fortsätter upp till tjurarna med sitt bestånd av renfana och ullkardborre. På slänterna mot den högre kullen finns en stockros, knölklocka, vresros och vägtistel. Kamomill finns också. Nästan nere vid grusvägen oregano och en ros, okänt vilken. Invid grusväg fackelblomster. Mellan kullarna i ett litet kärr kaveldun. Intill cikoria. En hel del blomsterprakt en regnig dag på backarna.

Midsommar 2017
24 juni 2017
Sju sorter blommar under huvudkudden? Går upp på backarna för att se hur många man kan hitta. Bakom busshållplatsen vid Klosterängsvägen är en stor blommande kaprifol som klänger i hagtornen. Mycket som blommar på backarna. Får det till sjutton arter. Gulvial och vresros utmed stigen upp. Robinia har jag inte sett tidigare. På sluttningen mot grusvägen upp och märgelgraven finns lusern, malva och lammöron. En glim, har jag inte heller träffat på tidigare. Blå iris. Björnbär. Humla njuter. En fin rosa vinda. Stor vit blåklocka, nytt för mig. Praktlysing finns det gott om. Kråkvicker är vanlig. Något högt okänt. Slår upp det hemma till liten fingerborgsblomma. Blåeld är vanlig. Återvänder på stigen utmed skogen. Smultron, bär. Vallmo. Mot studenthusen några nattljus. Blir ingen reell midsommarbukett, men en bildlig duger bra.

26 juni 2017
Några dagar senare en kort tur. Rallarros börjar spricka upp. Getväppling finns också. Bergklint och rosenvial.

6 juni 2017
Nationaldag. Går upp på backarna för att se vad som blommar. En hel del lupiner. I backens södra del är ett gullregn. Även olvon. På backen mot motorvägen blommmar kirskål. Ett ryttarsällskap galopperar förbi. Mot Ladugårdsmarken en äng med prästkrage. Hela ridhuset verkar vara ute. Tuvor med veronika. En daggkåpa. På sluttningen mot grusvägen finns gul iris. Rosa akleja. En pepparrot. Går till stigen mellan backen och träddungen mot Klosterängsvägen. I gräset gömmer sig morgonstjärna. En blå akleja. Nyponros. Utmed stigen växer törel.

16 april 2017
Dags att se vad som blommar på backarna i vår. Går gången upp till tjurarna. Mycket plommonkörsbärsblom. På slänten mot motorvägen narcisser. En nunneört. En scilla. Många hästhovar. Går från tjurarna norrut på åsen mot motorvägen. Fler narcisser. En pärlhyacint. Fortsätter över på slänten mot märgelgraven. Få julrosor i år.

Vår 2016
Några vårblommor på backarna.

23 oktober 2015
Några höstblommor på backarna. Rudbeckia, höstaster, lammöron. Även svampar börjar trivas, en del bläcksvamp. En okänd svamp, antagligen gammal. Hösten är på gång. Bladen dekorerar märgelgraven.

2 augusti 2015
Ett kungsljus visar stopp på gången hemmavid. Sommarskrud på backarna. Utmed gången upp till tjurarna finns nattljus, bolltistel, brinnande kärlek, oregano, plommon. Även cyklister som kämpar hårt i backen. Däruppe har flädern hämtat sig från att blivit nedhuggen. Humlor jobbar. På slänten till andra backen finns stockrosor, cikoria, rödklint. På toppen gräs framför utsikten över fälten i norr. På sluttningen mot märgelgraven är bockrot, kungsljus, malva. På en tistel sitter bastardsvärmare. Många bastardsvärmare, även på strandveronika. Ett stort bestånd med lysing. Vid märgelgraven finns rosendunört. Utmed cykelvägen som avgränsar mot fälten i norr blommar stånds och mjölkört. På ståndsen äter en gulsvart larv.

7 mars 2015
Våren tar sats. Vad blommar på "backarna"? Förutom hästhovarna som börjat. På sluttningen mot märgelgraven är ensam vintergäck. Ett antal klockjulrosor är i blom. Några pestskråp har hittat hit. Blir nog ett stort bestånd av det. Vid tjurarna tre snödroppar. Vid gången mot skogsridån några bägarkrokus. Det är ju ett schaktmassedeponi, trädgårdsväxter som hängt med hit.

21 juni 2013 (Midsommarafton): Det är många som upptäckt ängsfloran på Klosterängshöjden. De kommer ner därifrån med sina midsommarbuketter. Jag tycker blommorna ser bäst ut där de står och nöjer mig med att ta några bilder. Jag är dålig på floran, flera av dem vet jag inte. Någon är kanske en kulturväxt. En katt hjälper mig en stund. På åkern norrut odlas havre. Vid busshållplatsen träffar jag på en granne. Hon har av blommor i sin trädgård gjort en vacker bukett.

25 mars 2012: Våren är på gång. Hästhovarna har öppnat sina solgula blomkorgar. Klosterängshöjdens sluttningar lyser upp. Höjden fylls fortfarande på, men snart är den färdig. På åkrarna norrut är vårbruket igång.  På sluttningen som var snötipp för något år sedan ligger fullt med skräp, men det bryr sig hästhovarna inte om. De blommar ändå.

Flora 2011: Under juli - augusti 2011 gick jag några gånger grusgången upp till tjurarna och studerade vad som växte längs gången. En hel del intressant och för mig okänt. Jag har försökt artbestämma men kan ha gjort fel. Korrigera mig gärna där jag gjort fel eller jag inte vet. Hoppas man slår slänterna så att de inte växer igen.
1 september 2011: Busken med de klarröda bären är olvon, kom inte på det tidigare. Växten med de gula vippporna tror jag är höstgullris (eller möjligen kanadensiskt gullris). Jag var idag och fikade på Klinta kryddor och grönt (söder om Höör), där växte den i en rabatt. Jag frågade och det är en gullris.

2/6 2011: Snödeponin har smält. Kvar ligger skräpet. På andra sidan motorvägen har bygget av synkrotronljusanläggningen Max IV påbörjats.

Snödeponin
29/12 2010: Staden töms på snö. Inte för att den smälter, utan för att den transporteras bort. Vart? Jag ser svaret, det byggs upp en ny kulle på Klosterängshöjden. Denna består av brungul snö. Lastbilar tippar snön, en schaktmaskin skyfflar ut den. Den hinner nog inte smälta till nästa vinter. Fler sådan här vintrar och vi får Sveriges sydligaste glaciär i Lund. Jag ser norrut över fälten, snön skiner vackert vit i solskenet. Harar har gjort en stig i snön. Kardvädden har vita hattar.

5/1 2011: Snökullen byggs efterhand på.
16/1 2011: Snön smälter. Deponin mörknar.
23/1 2011: Går upp på Klosterängshöjden för att se hur glaciären har det. Den verkar ha växt en aning sedan en vecka.
27/3 2011: Vad som göms i snö kommer upp i tö. Eller om hur en snötipp blir en soptipp. Trotsar min förkylning, måste bara gå en kort runda. Går bort till snödeponin på Klosterängshöjden. En liten rännil är tecken på att den sakta smälter. Mörk av grus. Massor av skräp ligger nedanför. Plast, glasbitar, flaskor, ölburkar, skor, vantar, en navkapsel.

Vinterbilder
30/12 2010: Det är fuktigt i luften. Fröställningar och trädens grenar är dekorerade med snö. Lund ligger avtecknad i en märklig gråskala. Märgelgraven ligger is- och snötäckt. Hästar passerar framför husen i Ridfogden. Hemma sitter en råka på taknocken och är trött på snön.

23/1 2011: Kardvädden står som snönåldynor, med en av tjurarna i bakgrunden.

Tulpaner
18/5 2010: På sluttningen av Klosterängshöjden mot motorvägen har det enlagts en stor rabatt med tulpaner. De bör ha slagit ut nu. Går dit på en kvällspromenad. Tulpanerna blommar för fullt. Tror inte det är många av de som far förbi på motorvägen som uppmärksammar blomningen. Går upp och hälsar på tjurarna, tycker de ser lite slitna ut idag. Fortsätter nerför sluttningen mot märgelgraven. Även rapsfältet står snart i full blom.

Moln
29/8 2010: Går upp till tjurarna för att se på i mitt tycke intressanta molnformationer.

Karta

Smälter