Skånebilder - Hven ( Ven )

Ön mitt i Öresund. Det bästa sättet att ta sig runt på ön är med cykel. Har man inte egen cykel kan man hyra en. Ön är inte stor, 11 km i omkrets, och har man lust kan man gå runt den. Mellan Bäckviken och Kyrkbacken går buss. För grupper finns häst och vagn, eller traktor och vagn. Till Hven kommer man med båt från Landskrona, båten lägger till i Bäckviken. På ön finns kaféer, restauranger, hantverk, golfbana, och övernattningsmöjligheter. Utanför turistsäsongen är det mesta stängt, under högsäsong är det vid fint väder överbefolkat.

Tycho Brahe hade på ön mellan 1576 och 1597 sitt observatorium. Det är inte mycket som syns idag. Delar av det underjordiska Stjärneborg finns, slottet Uranieborg är helt borta. På dess plats har man restaurerat trädgården, där Tycho står staty. Allhelgonakyrkan intill trädgården är omgjord till Tycho Brahe museum, med fynd och rekonstrurerade instrument. Tycho Brahe är inte född på ön, han föddes på Knutstorps slott i Skåne. Han var inte särskilt omtyckt på ön, han lär ha varit hård mot sina öbor.

Backafall finns på flera ställen utmed kusten, det är branta sluttningar med betande djur. Idag är det nog inte så vanligt med djuren. Då och då äter havet en bit av branterna, och det uppstår ras. "Flicka från Backafall" skrevs av skalden Gabriel Jönsson, den har blivit en signatur för ön. Gabriel Jönssons grav hittar man vid Glumslövs kyrka på fastlandet. På backafallen vid Kyrkbackens hamn ligger Hvens fina gamla kyrka, S:t Ibbs kyrka, med utsikt över Öresund.

Länkar:
Välkommen till Hven
Cykeluthyrning
Tycho Brahe
Ventrafiken
Axel Nelsons sida om Hven

Glumslövs kyrka

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009