Skånebilder - Torna Hällestad

på Torna Hällestads kyrka är tre runstenar inmurade på dess östra sida.

22/1 2011: Bilen vill lufta sig efter att ha stått i garaget ett tag i denna för södra Sverige kalla vinter. Temperaturen har stigit och snön gett sig av. Den kör mig till Torna Hällestad öster om Dalby. Ställer sig på parkeringen till kyrkan. Kyrkans äldsta delar är från 1100-talet. Inne finns takmålningar från 1400-talet, kyrkan är låst så dem får jag inte se. Går mot den östra sidan av kyrkan, på andra sidan vägen är en byggnad som det står småskola på. Verkar vara en skola även idag. På kyrkans östra sida är tre runstenar inmurade. Två runsternar på den södra vingen, en runsten på den norra. De användes en gång till en del av kyrkogårdsmuren, sedan inmurade i kyrkomuren.

I sydöstra hörnet är en fyrkantig sten, Hällestadstenen 1. Den har runskrift på tre sidor:
Eskil satte sten denna efter Toke, Gorms son, hans hulde herre. Han flydde icke vid Uppsala. Satte kämpar efter sin broder sten på berget. Står fast (med) runor. De Gorms Toke gingo närmast.

Uppsala syftar på ett slag som tros ha ägt rum vid Fyrisvall på 980-talet. Toke var troligen son till den danske kungen Gorm den gamle.

Hällestadstenen 2 sitter på den nordöstra vingen, även här omnämns Toke:
Asgot reste sten denna efter Ärre, broder sin. Men han var hirdman åt Toke. Nu skall stå, sten på berget.

Undrar vad de glasögonormsformade dekorationerna betyder? Min bok ger inget svar. Kanske de bara är dekorationer?

Hällestadstenen 3 sitter under ett fönster strax intill sten 1 på den sydöstra vingen. Den restes av en av Tokes hirdmän:
Asbjörn, hirdman (åt) Toke, satte sten denna efter Toke, sin broder.

Det finns annat än runstenar. Vid kyrkans södra sida ligger en stenkista, mot kyrkomuren står sirligt skrivna gravhällar. Solen närmar sig horisonten, dags för bilen att ta mig hem.

Karta