Allarps bjär och Södra Hultarp
naturreservat vid Hallaröd väster om Höör. Allarps bjär är resterna av en vulkan, där höjden är bevuxen med lövskog. På sluttningarna kan man se basaltpelare. På våren blommar ramslök.

19 maj 2012: Fram till Allarps bjär är en smal grusväg från Hallaröd. Vid foten av bjäret är en parkering. Går uppför på stigen till toppen, rätt brant. På toppen är min fikaplats. Vi avlöser en familj som fikat färdigt. Sitter ner vid stengärdet och äter medhavd lunch. Intill blommar gulplister. Vi är här för att se hur långt ramslöken har kommit. De flesta är fortfarande bara i knopp. Det är något annat vitt som blommar.

Följer Skåneleden genom den vackra skogen. Kommer till Karrastenen, en stor sten som en riktig karl ska kunna lyfta. Liksom andra gånger orkar jag inte rubba den. Går vidare, förbi bergidagen, runt och under rotvältor. Det är torrt frånsett vid ett kärr, hunden får lotsas förbi på ett stengärde. Vid en barrdunge möter vi ett Skåneledsvandrarpar. Kommer åter in i en skir lövskog. Här ligger ett av Skåneledens vindskydd. Ett danskt sällskap ska övernatta där. Det berättar att det är många danskar som är ute och vandrar, några vindskydd har varit fulla. I närheten är en vattenpump, provar den. Fungerar.

Går tillbaka. Träffar några som är ute och geocachar. "Det ligger ett rådjurskid här" varnar de. Vi har hund med oss, dess husse tar den på en lång omväg. Jag ser på kidet, vackert och stilla ligger det. Mamman är säkert orolig i närheten. Lämnar platsen. Vid Karrastenen följer vi skogsvägen västerut. Förbi en vacker göl. Invid en hage är en klippa och rester av något som nog varit en byggnad. Tar in på stigen som leder upp upp på bjäret. Här har ramslöken nästan slagit ut. Tar stigen som går nedanför toppen till parkeringen.

Fikasugen. Kör till Trollenäs slott för en fika på Borgstugan. Kaffe och rödbetskaka.

Andra besök: Allarps bjär och Södra Hultarp är två naturreservat vid Hallaröd väster om Höör. Reservaten gränsar till varandra. Allarpsbjär är resterna av en vulkan, där höjden är bevuxen med lövskog. På sluttningarna kan man se basaltpelare, skapade vid nedkylningen av lava från vulkanen. Från Hallaröd kommer man dit via en grusväg, efter ett tag ser men höjden resa sig över omgivningen. Vid en relativt brant backe upp på toppen finns en parkeringsplats. På höjden är det en frodig flora, på våren är marken vit med vitsippor som avlöses av ramslök. Skåneleden passerar genom reservaten, från toppen av Allarpsbjär går leden nerför sluttningen utmed den omgivande åkermarkerna. Man passerar en enslig sten av mörk granit, Karrastenen. Den som orkar lyfta den är en riktig karl. I området mot Södra Hultarps lövskogar finns några våtmarker, bl.a. en göl. Även berget går i dagen i Södra Hultarps vackra lövskogar. I denna lövskog finns ett vackert beläget vindskydd på Skåneleden. Parkeringen vid Södra Hultarp når man från Hallaröd om man kör mot Billinge, efter någon kilometer tar man höger mot Forestad. Omedelbart efter avtaget är en parkering. Området är ett omtyckt utflyktsmål.

Karta

Stigen upp

UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

SKÅNE
Skånebilder
Mellersta Skåne
Nordvästra Skåne
Nordöstra Skåne
Sydvästra Skåne
Sydöstra Skåne
Fornminnen
Gränsland
Kyrkor
Skåneleden

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009