14 juli
Mina morföräldrar bodde i Hallingeberg, där vi tillbringade semestrarna i min barndom. Senast var jag där 1987, då var de döda sedan cirka tio år. Idag är det dags för att återse trakterna, med deras hus Perstorp.

Kör vägen öster om Långsjön upp till Hummelstad. Därifrån västerut mot Blackstad. Utmed vägen bodde min gamlamormor någonstans vid Bjärka, kommer inte ihåg exakt var. Kanske det huset, nja troligen inte, ligger dessutom för nära Hummelstad. Hittar inget som liknar det. Kör in vid Blackstads bygdegård för att rasta hunden. Ett stort hus med en öppen plats framför, med dansbana och bodar. Vidare till Blackstads kyrka. Letar efter gravarna för min gamlamormor och hennes ena dotter med man. Har minne av var graven för gamlamormor är, 33 år sedan senast. "Gunhild Pettersson, född 1880-04-21, död 1975-02-13", där är den. Ser välvårdad ut. Dottern med man vet jag inte var de finns, men kan fråga kyrkvaktmästaren, som slår upp var den graven är. Även den ser vårdad ut. Smedserum står det på graven. Körde förbi det på vägen till Blackstad, men såg inget som liknade huset där heller.

Kör vidare norrut till Hallingeberg. Förr en smal krokig grusväg, nu en bättre asfalterad väg. Kör upp till kyrkan och ställer bilen vid sockenstugan, dvs församlingshemmet. I huset mittemot var en skola, som jag tror brann en gång. Tror min mor gick och läste i den som låg där innan den brann ner. Kanske jag har fel. Nu är den en privatbostad. Den gula prästgården ser välbevarad ut, prästen lär bo där. I min barndom bodde och verkade "Helvetesprästen" i Hallingeberg. Kallad så eftersom han ska ha använt en stor mängd svordomar i sina predikningar. En mycket omstridd och omskriven präst. Jag träffade honom aldrig, men min far var många gånger med honom på en joggingrunda.

Morföräldrarnas grav ligger på sluttningen norr om kyrkan.Stenen lutar något. Pratar med kyrkvaktmästarna om att rikta upp den, jag måste kontakta expeditionen i Ankarsrum och ge dem en arbetsorder. Planterar min blomma på graven. G pekar på en gravsten som det står Perstorp på, Waldemar och Ebbas grav. Morfars bror och hans fru. De bodde på ovanvåningen i huset, morföräldrarna hade bottenvåningen. Går och tittar på kyrkstallarna, där midsommarstången står kvar. Letar efter huset som det var mjölkaffär i, jag hara bara vaga minnesbilder och jag hittar det inte. I ett av husen är en hembygdsgård.

Kör från kyrkan, i korsningen tar jag vänster, och in på vägen som går förbi huset Perstorp. Även den förr en grusväg och nu asfalterad. Platsen utanför där vi ställde bilen är kvar, så jag ställer bilen där. Knackar på men ingen hemma. Hoppas ingen misstycker att jag går runt lite. Den stora fina eken är borta, inga gångar med singel, inga rosenrabatter och inga rosor vid huset. Bara gräsytor med barrväxter. Över källarnedgången har man byggt en altan. Runtom tomten en gärdesgård. Huset och tomten ser ut att underhållas. Skjulen, då hönshus och vedförrad, är kvar. Vid huset intill är trädgården helt igenväxt, kanske ingen som har det. Det tredje huset ser fint ut. Vilan, ett gult hus, är bebott. Hör röster men ser ingen. Det var förr ett sorts ålderomshem, med flera små lägenheter. Mittemot, på andra sidan, en lång trälänga. Tror det var enkla tvättstugar i den. Backen med betesmark och ängarna i sänkan är sig lika.

Kör bort till godtemplarlogen. Det är hett, ställer bilen i skuggan under träden och lämnar G och Z där, och går på vägen till Drottningsberget. Ett berg i dagen utmed vägen. I bergväggen fanns en struktur som liknade en dörr, den sades vara dörren in till trollen som bodde därinne. Väggen är mer bevuxen än vad jag kommer ihåg, hittar ingen dörr. Trollen har nog flyttat. Från krönet på berget var en öppning från vilken man kunde se ut över sjön Långrammen. Stigen upp är nu en del av Tjustleden. Finns ingen utsikt längre, träd har vuxit upp och skymmer. Högt gräs och mossa täcker klippan som förr var kal. Det är nog inte många som går upp här nuförtiden, och öppningen växer igen. Luften dallrar i värmen.

Äter lunchen i skuggan under träden vid logen. Huset en kort sträcka in på den lilla vägen innan logen finns kvar. Det är för varmt för att vandra runt mer. Kör mot Gamleby, Stannar till vid huset där Konsumbutiken fanns. Känner igen mig. Kommer ihåg en del av vägen till Gamleby, speciellt de små sjöarna. Orkar inte köra inom Gamleby, kör direkt till Hammarsbadet i Gamlebyviken. Ett skönt svalkande bad. På stranden står ett ankare, jag har en bild med mig och min syster vid ett ankare, det är kanske detta men det ser ut att vara i sämre skick.

Kör tillbaka till Hallingeberg, där jag tar av in på en krokig väg öster om sjön Kogaren. I slutet av sjön vid Dröppstad är en skylt: Badplats. Kör ner på en smal grusväg. En parkering och fin liten badplats. Intill betar kor. Det blir åter ett skönt bad. Z får får inte bada, så vi kör till Långsjön så han får svalka ner sig med ett bad. Äter en kebabsallad på pizzerian i Ankarsrum.

Hallingebergs hembygdsförening
Hallingebergs teater

Blackstads bygdegård

Blackstads kyrka

Mormors syster

Mormors mor

Hallingebergs kyrka

Morföräldrarna

Morfars bror

Prästgården

Kyrkstallarna

Kyrkbyn

Skolan

Sockenstugan

Perstorp

Ekstubben

Vid grinden

Översikt

Backen upp

Vilan

Tvättstugorna

Långrammen

Logen

Drottningsberget

Klippväggen

Ingen utsikt

Ekhult

Hage

Affären

Gamleby, Hammarsbadet

Kogaren, Dröppstad

Långsjön


UPPLEV MIOR
Mior
Mjörn
Vandringar
Skånebilder
Felisia
Resor
Släkten
Trädgården
Fotboll
Självporträtt

RESOR
Resor
Sydostasien 1980
Zinal 1982
London 19XX
Mellanöstern 1983
Bornholm 1983
Istanbul 1984
Kreta 1986
Goslar 1988
Prag 2001
Mjörn 2005
Wales 2008
Fjällen 2009
Paris 2010
Hamburg 201003
Hallingeberg 2010
Hamburg 201009
Hamburg 201012
Geneve 201102
Hamburg 201106
Sylt 20120331
Hamburg 201209
Bresewitz 2012
Hamburg 201212
Hamburg 201303
Geneve 201305
Hamburg 201306
Dalarna 201308
Bresewitz 2013

VANDRA
Vandringar
Fjällflora
Abisko
Jotunheimen
Kungsleden
Marsfjällen
Samariaravinen
Sarek
Sylarna
Vindelfjällen
Zinal 1982
Wales 2008
Fjällen 2009