Mior
Resor

Bergen 201605
Fotoalbum
Bildspel

Bilder>>
Dag1
Gullviva
Katt
Busshållplats
Stationen
Pepparholm
Kastrup
Svend
Taxfree
Regnar
Byparken
Rummet
Utsikten
Lusthus
Ole Bull
Torgallmenningen
Gatukorsning
Bryggen
Vågen
Bryggen
Gränd
Gränd
Hansa öl
Ørrefilet
Bryggeloftet
Gata
Bakom
Bryggen
Mariakyrkan
Bergenhus
Bergenhus
Lehmkuhl
Holberg
Uteliggare
Kvinna
Festplassen
Dag2
Frukost
Gata
Gata
Gata
Universitetet
Jobba
Jobba
Lunchdags
Jobba
Fisktorget
Fisktorget
Fløibanen
Tåget
Banan
Högre upp
Nästan uppe
Uppe
Utsikt
Utsikt
Utsikt
Utsikt
Tåget
Neråt
Kyligt
Troll
Plattformen
Musikräcke
Butiken
Porträtt
Skogen
Mot fjäll
Åker ner
Bryggeburger
Utsikten
Porträtt
Mikrobryggeri
Mot bergsbanan
Mot Bryggen
Fiskdisk
Dag3
Foajen
Fysik
Genom fönster
Grieg
Konstmuseum
Lungegårdsvannet
Spårvagn
Byens beste
Brannstasjon
Sjöfartsmonument.
Fish and chips
Flygplan
Christina Nilsson
Gullviva

Mior - Resor - Bergen 201605

En tjänsteresa till Bergen, Norge. Restaurangbesök på kvällarna. Regntung kväll på Bryggen. En kväll med bergbanan till Flöjen.

Dag 1 Bilder
Vår. Gullvivorna i gräsmattan blommar. Grannens katt hälsar trevlig resa. Tar bussen till stationen och tåg till Kastrup. Hinner med ett besök i taxfree. Efter några sms och expedithjälp hittas det rätt i sortimentet. Tar en cappuccino på Starbucks. Vad heter du? Svend. Skrivs på pappersmuggen. Fullt på planet till Bergen. Landar planenligt.

Hittar flygbussen. 115 NOK kostar den. Regnar. Mycket trafik och vägarbete. Hållplatserna inne i Bergen ropas ut. Genom rutan ser jag hotel Scandic Byparken. Hållplatsen är några hundra meter efter. Vid ingågen står några män i gula västar. Strejkvakter. Checkar in. Rum på fjärde våningen med utsikt över en bakgård. På grund av strejken är det ingen restaurang på hotellet. Går ut i regnet för att hitta en restaurang.

Går Kyrres Gate förbi ett lusthus till Ole Bulls plass. Ole Bull var en tonsättare och violinist. Sedan upp Torgallmenningen, som är en bred gågata. I dess norra del är ett sjöfartsmonument. Går över Fisktorget vid kajerna utmed Vågen. På norra siden är Bryggen. De gamla hanseatiska delarna av Bergen, vars äldsta del är från början av 1700-talet. Med på UNESCO världsarvslista.

Regnar, finns det någon trevlig restaurang? Bryggeloftet & Stuene ser trevlig ut. En lokal öl, Hansa, och Ørrefilet med potatismos och rotfrukter. 321 NOK. Riktigt gott.

Strövar runt i regnet. På gatan ovan Bryggen, förbi Mariakyrkan från 1100-talet. Kort besök vid Bergenhus fästning. En av de äldsta (medeltida) och bäst bevarade fästningarna i Norge. Statsraad Lehmkuhl är en tremastad bark, använt som skolfartyg. Holberg på Vågsallmenningen, författare född i Bergen 1684. På Torgallmenningen står en kvinna Väntande. På marken vid en vägg ligger en människa, uteliggare. Har fått en blomma. Skulpturer. Passerar Festplassen, blött. Sedan hotellet.

Dag 2 Bilder
Frukosten är utmärkt. Väntar i foajen på min kollega. Går till universitetet på Allégata. Tar 15 minuter. Hittar våra värdar. Skulle ha asiatisk mat i den lokala kantinen. Stängd idag. Blir lunch i den stora kantinen istället.

Kvällen ägnas åt att åka Flöjbanan. Bergbana upp på berget Flöjen. Fin tur upp och en fin utsikt över Bergen. Aningen kyligt. Tänkt att middag på restaurangen där, men den är stängd. Går en runda. Mest skog. Ett troll. Man kan gå ner, men tar tåget ner också.

Börjar regna. Äter middag på Restaurant Mikrobryggeri vid Fisktorget. Hamburgare, Bryggeburger, och ett rött öl. Nybryggt på det egna bryggeriet. Kallt. Som efterrätt tar jag en liten värmande fisksoppa i Fisktorget.

Dag 3 Bilder
Avnjuter frukost. Väntar i foajen på kollegan. Går till universitetet. Fortsätter vårt jobb. Skulle ha asiatisk mat i den lokala kantinen. Idag öppet, men maten redan slut när vi kommer. Utsikten från labfönstret är vackrare än huset. Dags att ta sig till flygplatsen.

Hinner med att gå runt Lungegårdsvannet. På södra sidan ligger ett konstmuseum med Munch samling. Stänger så den hinner jag inte in på. Utanför konserthuset Grieghallen står Grieg staty. Inte mycket rabatter, utmed vattnet är en rad med tulpaner. Finns spårvagn i Bergen. Går förbi gamla brandstationen, Andreas 6 år har gjort en teckning Byens beste brannsatsjon. Tar flygbuss till flygplatsen.

Äter fish and chips på restaurangen utanför säkerhetskontrollen. Inte mycket folk. Innanför är det tjockt med folk. Tur jag åt utanför. Flyger Norwegian. På stjärtfenan är ett porträtt på operasångerskan Christina Nilsson. Hemma står gullvivorna vackert i gräsmattan.